A început numărătoarea inversă pentru experimentul menit să descopere secretele Big Bang-ului
"Maşina timpului" sau "particula lui Dumnezeu", este de fapt cel mai mare experiment ştiinţific din lume menit să descopere secretele Big Bang-ului. Protonii vor pleca în cursă mâine,(de fapt deja azi) la ora 10:00.
Experimentul, a cărui construcţie a costat circa trei miliarde de euro, va fi pus în funcţiune pe 10 septembrie, la ora 10, şi este localizat la 100 de metri în subteran, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. El constă într-un accelerator de particule (Large Hadron Collider) menit să recreeze condiţiile ce existau la o fracţiune de secundă după naşterea universului. Însă odată pornit, experimentul ar putea genera mai multe găuri negre de mici dimensiuni, se tem oamenii de ştiinţă, potrivit Daily Mail.
La acest proiect, care durează mai bine de 10 ani, participă 10.000 de savanţi din peste 70 de ţări. Printre ei sunt şi peste 100 de români.
Otto Rossler, unul dintre cercetătorii ce încearcă să oprească desfăşurarea experimentului, susţine că în patru ani una dintre aceste potenţiale găuri negre ar putea ajunge la o asemenea dimensiune încât ar putea absorbi Pământul. Rossler face parte dintr-un grup ce a atacat proiectul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului argumentând că experimentul încalcă dreptul fundamental al omului la viaţă. Totuşi, sunt slabe şansele ca momentul apropiat de punere în funcţiune a "maşinii timpului" să fie amânat, în ciuda faptului că Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a admis că proiectul va crea găuri negre. CERN nu le consideră periculoase, explică Rossler.
Supraveghetorii experimentului resping aceste speculaţii. Un raport dat publicităţii în prima parte a anului dădea asigurări că experimentul nu implică riscuri pentru populaţie.
"De-a lungul a miliarde de ani, natura a generat pe Pământ coliziuni între particule cât un milion de astfel de experimente - şi planeta continuă să existe", se arată în raport. Mai mult, durata de viaţă a găurilor negre de mici dimensiuni este "foarte scurtă", adaugă documentul.
Cercetătorii au mai folosit până acum acceleratoare de particule, însă acesta este cel mai puternic construit până acum. LHC va lansa fascicule de protoni într-un tunel circular cu o lungime de circa 30 de kilometri. Mai mult de 5.000 de magneţi aliniaţi în tunel vor accelera sutele de miliarde de particule până aproape de viteza luminii, astfel încât vor încheia un circuit în a unsprezece mia parte a unei secunde. Două fascicule vor fi lansate în direcţii opuse, iar când se vor apropia de viteza luminii vor fi ciocnite. Coliziunea va descompune particulele în, speră cercetătorii, "pietrele de temelie" ale universului.
Experimentul secolului, care ar putea demonstra geneza omenirii, naşte controverse puternice în toată lumea. Unii oameni de ştiinţă recunosc că, în cazul unui eşec, efectele ar putea contribui la sfârşitul lumii. Dacă va fi un succes însă, rezultatele sale vor fi cel puţin la fel de importante ca primul pas al omului pe Lună. Un lucru este sigur, mâine nu va fi sfârşitul lumii. ...ramane de vazut daca o sa murim, sau nu ;))eu inca nu mi-am incheiat socotelile cu viata, dar daca maine as muri, eh.., asta este.. soarta :-??
militez pt stiinta, si consider ca daca s-a ajuns intr-un asemenea stadiu in care sa se poata intelege la propriu Big Bangul, de ce sa nu se faca experimentul, chiar si cu riscurile prezentate de unii sceptici, asa ca.. Have a Great Life !!! (cel putin cat a mai ramas din ea ;) )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu